Înapoi la D'ale lu' Ionuț..

Rezumat 2020 - După 1 an pe Coasta de Azur

Nov 13 2020


Noiembrie 2020.. 1 an de când am plecat din România în Franța pe Coasta de Azur.

Pentru mine a fost un an cu o mulțime de noi experiențe, oameni și locuri. Las mai jos un scurt rezumat în puncte:

1. Octombrie 2019 - ultimele zile de muncă la primul job în IT dupa 5 ani :(. Sad, pentru că nu a fost doar un job, a fost și locul unde am cunoscut mulți oameni cu care am legat super prietenii.

2. Final de Octombrie - ajung în Antibes, un orăsel mai mic, la 20 de kilometrii de Nisa.

3. Noiembrie 2019 - încep primul job ca și QA Automation Engineer (o să detaliem ce înseamnă și asta, dar într-un post viitor) într-o țară străină fără să vorbesc deloc franceză (O la la) :D

4. Cunosc oameni noi, români, chiar din Craiova cu care încep să ies foarte des. Vizitez Cannes, Monaco și mă duc la primul meci pe Allianz Riviera - Nice vs Angers (3:1)

5. Votez prima dată pentru Alegerile prezidențiale din România, fiind în străinătate;

6. Decembrie 2019 - Mă apuc să învăț singur programare și îmi implementez un mic website de prezentare folosind Django și python. Este live aici: www.ionutscarlat.com :D

7. Fac primul Crăciun departe de casă împreună cu un grup de noi prieteni super tari :x

8. Mă întorc acasă și petrec primul revelion venind din străinătate.

9. Ianuarie 2020 - plec din România spre Franța cu mașina, fac 2 zile pe drum cu o oprire în Croația.

10. Ca orice om care are o mașină la dispoziție într-o țară nouă, încep să vizitez cu fiecare ocazie - primul weekend - Saint Tropez -> Welcome To Saint-Tropez :)

11. Mijlocul lui Ianuarie - prima ieșire pe pârtie, în stațiunea Val d'Allos - La Foux d'Allos. (2 ore 30 minute cu mașina din Nisa)

12. Final de Ianuarie - o scurtă plimbare prin Menton (fix la un pas de Italia)

13. Februarie 2020 - luna în care sunt născut, a venit cu cel mai frumos cadou. Weekend în Barcelona și asta nu era mare scofală că am mai fost prin 2016 dar a venit și cu bilete la meci Bacelona - Getafe (2:1) <3

14. Filmez primul "vlog", dacă pot să-i zic așa.. pentru că am avut niște emoții (vaiiii), bine, și încă am când încerc să vorbesc singur în fața camerei. Pace pentru vloggeri!

15. Martie 2020 - prima lună de carantină și de #remotework

16. Aprilie 2020 - mă tund la zero (nu mai făcusem asta de pe la 8 ani) și învăț să fac prima ciorbă cu sfaturi prin telefon de la mama. (Congrats Ionut :D)

17. Mai 2020 - schimb apartamentul și mă mut în Nisa (au revoir, Antibes). Ca de final încep să vizitez și ce era pe lângă "casă" și petrec o zi în jurul Antibes și ajung la Cap d'Antibes (recomand să vă duceți când ajungeți pe coastă)

18. Mijloc de Mai - primul traseu cu prietenii la Saint-Jean-Cap-Ferrat (găsești video pe Youtube - Hiking with Friends)

19. Final de Mai - îmi cumpăr bicicletă, nu mai avusesem din clasa a-5-a :D și încep să vizitez coasta pe bicicletă. Prima destinație - Villefranche-sur-Mer.

20. Iunie 2020 - plec cu gașca la Sainte-Maxime (La mulți ani, Marius!) și mai dau o tură și prin Saint-Tropez.

21. Mijlocul lui Iunie - ajung pe bicicletă la Eze, într-o tură de 25 de km :)

22. Iulie 2020 - plec un weekend în Sainte-Croix-du-Verdon, un adevarat colț de natură și lanuri de lavanda (2 ore 30 de minute de Nisa)

23. Final de Iulie - vizitez Saint Paul de Vence, unul dintre cele mai vechi orașe medievale (la doar 30 de minute de Nisa)

24. August 2020 - începe cu o zi la una dintre cele mai tari plaje (din punctul meu de vedere) de pe coasta -> Plage Mala, Cap d'Ail.

25. Mijlocul lui August (2 săptămâni de vacanță) - plec în turul Franței cu mașina. Pe scurt: Nisa -> Avignion -> Lyon -> Bourges -> Tours (Valea Loarei - castele vizitate: Chenonceaux, Chateau Royal d'Amboise, Chateau de Villandry, Chateau D'Azay-Le-Rideau, Saumur) -> Mont Saint-Michel -> La Rochelle -> Bordeaux -> La Teste-de-Buch (Dune du Pilat) -> Arcachon -> Carcassonne -> Frejus (Saint-Raphael) -> Nisa :)

26. Final de August - Tour de France - am avut norocul să fie traseul prin fața blocului meu și am facut galerie de la balcon.

27. Septembrie 2020 - am început cu un film la "The Monaco Open Air Cinema" la care a fost pe rândul din fața mea, Albert al II-lea, Prințul de Monaco + primul weekend în club (Cocoon beach) - La mulți ani, Mugur! :D

28. O zi a fost alocată pentru "Calea lui Nietzsche" (Chemin de Nietzsche) - o cărare de aproximativ 2 km care te duce în sătucul medieval Eze.

29. Mijlocul lui Septembrie - un weekend la Paris, plecare din Nisa cu trenul (în regim TGV). Am ajuns la Paris în aproximativ 6 ore.

30. Final de Septembrie - schimbat apartament și mutat într-unul mai mare.

31. Octombrie 2020 - vizitat iar Saint Paul de Vence, am avut norocul să prind și o expoziție de mașini (am un video pe Youtube)

32. Mijloc de Octombrie - m-am înscris pentru votul prin corespondență și prima tură cu bicla de peste 30 de kilometrii pe munte :D

33. Final de Octombrie - iar în carantină și #remotework

34. Noiembrie 2020 - am facut rezumatul acesta pe primul an pe Coasta de Azur.

35. va urma...

Cam așa a fost primul meu an în Franța pe scurt, un an interesant și cu multe provocări. Dacă ai ajuns să citești până aici, probabil că ți-ai dat seama că pe langă toate aventurile astea e una singură care lipsește.. Da.. nu am ajuns deloc acasă și îmi e foarte dor dar am preferat să nu îi pun deloc în pericol pe cei dragi.

Acum, oprește-te 5 minute și fă-ți propriul rezumat. Eu am ieșit din zona de confort și asta am reușit în primul an.. dar urmează un proiect super tare pe care vreau să-l pun pe picioare și o să încerc să ajut cât mai mult elevii și studenții din România.

Ținem legătura (de praz) și dacă aveți întrebări, nu ezitați să îmi scrieți pe insta/facebook/email.

Check my YouTube channel.

Cheers!